Suomi 100v -mallisto

Sata vuotta sitten suomalaiset rautatieinsinöörit hylkäsivät keskieuroopalaisen tavan valmistaa henkilöliikenteen vaunuja. Rautapellillä vuorattu korirakenne korvattiin haapalaudoitetulla korirakenteella. Tämän oivalluksen jälkeen Suomessa ryhdyttiin rakentamaan kaksiakselisia haapalaudoitettuja avosiltaisia vaunuja.

Sata vuotta myöhemmin Mestarimallit käynnistää rakennussarjatuotannon samaisista vaunutyypeistä, jotka mullistivat tavan rakentaa rautatievaunuja Suomessa. Uusien rakennussarjojen ajoittaminen osuus sopivasti Suomen satavuotissyntymäpäiville. Lisäksi Mestarimallien tapa tuottaa pienoisrautatievaunuja mullistaa perinteiset tavat tuottaa rakennussarjoja.

Suomi 100 –vuotta sarjassa julkaistaan yhdeksän henkilöliikenteen vaunua. Kaksi niistä on erilaisia E-sarjan (kolmas luokka)  vaunuja, yksi D-sarjan (toinen luokka) vaunu, yksi DP-sarjan (toisen luokan vaunu, jossa on postiosasto) vaunu, yksi työläisvaunu, yksi N-sarjan vankivaunu sekä kaksi erilaista EF-sarjan (kolmannen luokan vaunu, jossa on konduktööriosasto) vaunua. Lisäksi julkaistaan kolmiakselinen F-sarjan vaunu. Junaan sopivaksi veturiksi valmistuu C5-sarjan höyryveturi.

Suomi 100 –vuotta sarjan tavaravaunuiksi on kaavailtu Ma-sarjan soravaunua, Mp-sarjan lyhyttä tolppavaunua sekä H- tai K-sarjan tolppavaunuja.

 

 

E III luokan matkustajavaunu (julkaistu)

 

 

 

 

EF yhdistetty konduktööri- ja III luokan
matkustajavaunu (julkaistu)

 

 

 

 

D II luokan päivävaunu (tulossa)

 

 

 

 

T-työläisvaunu (tulossa)

 

 

 

 

DP yhdistetty posti- ja II luokan
matkustajavaunu (tulossa)

 

 

 

 

F-konduktöörivaunu (tulossa)

 

 

Suomi 100- vuotta sarjan vaunut ilmestyvät vuoden 2017 aikana. Ensimmäisenä on julkaistu E- ja EF-vaunut, joiden tuotanto on aloitettu. Saattaa olla, että tavaravaunujen julkaisu voi siirtyä vuodelle 2018. Ilmoitamme vaunujen ilmestymisestä uutiskirjeissämme, nettisivuillamme sekä facebook-sivuillamme.
Pienoismalli-lehdessä 1/2017 alkoi Suomi 100 vuotta rautateillä-sarja, jossa esitellään kaikki juhlavuoden mallit ja kerrotaan tietoa esikuvista.
Kaikki Suomi 100 vuotta -malliston pienoismallit ovat rakennussarjoja, mutta myös valmismallien tilaaminen on mahdollista esim. E- ja EF-vaunujen valmismallit ovat hinnaltaan 350€/vaunu (sis. alv).
Tiedustele mallistosta lisää osoitteesta info@mestarimallit.com.